Sakal Ekimi Nedir?
Sakal ekimi, yüzde sakalın çıkmadığı veya çok az miktarda çıktığı bölgelere gerçekleştirilen bir ekim yöntemidir. Her ne kadar sakal ekimi yöntemi, çene veya bıyık bölgesinde gerçekleştirilen bir transfer yöntemi olsa da, gelişen saç ekimi yöntemleri sayesinde günümüzde yöntemin, yüzdeki sakal bölgelerine, yanaklara ve yara nedeniyle kıl üretimi durmuş olan bölgelere de uygulanabildiğini söyleyebiliriz. Sakal ekimi ayrıca yüzdeki akne veya diğer türden yaraların görünmemesi için de uygulayabilecek bir yöntemdir.
Sakal kaybı kişilerde belli başlı bazı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Genetik olarak, lazer epilasyon nedeniyle, elektroliz, ameliyat, yanık veya yaralar nedeniyle kişilerde sakal kaybı yaşanabilmektedir. Sakal ekimi yöntemleri küçük bir bölgedeki boşlukları doldurma, seyrek bölgeleri tamamlama veya tüm sakal bölgesindeki seyrek bölgelerin doldurulmasında, tüm bir çene veya sakal bölgesinin kapatılmasında uygulanabilen bir yöntemdir. Hemen hemen hiç kıl olmayan bölgelerde uygulanabildiği gibi, daha kalabalık ve dolgun bir görünüme sahip olması istenilen herhangi bir sakal bölümüne de uygulanabilir.
Sakal Ekiminde Aktarılan Kıl Kökü Miktarları
Yöntemin uygulanmasında ihtiyaç duyulan kıl kökü sayısı her ne kadar kişiden kişiye göre değişim gösterse de, bıyık için 350 ila 500 kıl kökü, 600 ila 700 tüm bir çene bölgesi için, her bir favori için 200 ila 250 arası ve yanak bölgelerindeki sakallar için ise 300 ila 700 arasında kıl köküne ihtiyaç duyulabilir. Her ne kadar yaygın bir durum olmasa da, bazı hastalar için ikinci bir seans da gerekebilmektedir. Bu noktada hastaların çok daha yoğun bir sakal görünümü istemelerinin de payı vardır.
Verici Bölge
Aynı kafada gerçekleştirilen saç ekiminde olduğu gibi, sakal transferinde de verici bölge, kafa yanı veya kafa arkası bölgesidir. Hangi bölgenin saç ekimi için kullanılacağında sakal kılları ile en iyi uyumu hangi bölgenin göstereceği belirleyici olacaktır. Bazı kişilerde yüzdeki kıllarla en iyi uyumu kafa arkasında kıllar verirken, bazı kişilerde kafa yanındaki kıllar daha iyi bir uyum sağlamaktadır. Saç kökleri bir kez yüze transfer edildiklerinde kalıcı bir hal alarak bu bölgede aynı bir sakal kılı gibi büyümeye ve gelişmeye başlarlar. Ek olarak, transfer edilen kılların daha önceki sakallar gibi tıraş edilebileceklerini de söyleyebiliriz.
Sakal Ekimi Prosedürü
Sakal ekimi prosedürü kaş ekimi gibi genelde kişilere ağız yoluyla verilen bir yatıştırıcı sayesinde lokal anestezi altında uygulanan bir yöntemdir. Ekim işlemi genelde 2 ila 5 saat arasında bir süre almaktadır. Kişilerde herhangi bir ağrıya ya da acıya yol açmaz. Prosedür uygulandıktan 5 gün sonrasında, transfer edilen kıl köklerinin etrafındaki kabuklar ve kıl köklerinin bulunduğu bölgenin kuru tutulması gerekmektedir.
Operasyonun ikinci gününde, hastalar evlerine giderek yorucu olmayan standart aktivitelerine dönebilirler. Bununla birlikte yüzleri ilk 3 ila 4 gün arasında bir operasyon gerçekleşmiş görüntüsü taşır. Verici bölgedeki dikişler yavaş yavaş çıkmaya başlayacaktır bu durumda kliniğe dikişleri çıkarmak için tekrar gidilmesine de gerek yoktur.
Yaklaşık 2 haftalık süre içerisinde ekilen sakallar dökülecektir ve tekrar büyümeleri için 3 ay gibi bir süre geçecektir. Bu sürenin ardından sakal büyümesi kalıcı hale gelir ve bir yaşam boyu sürer.
Sakal Ekiminde Riskler
Sakal ekimi prosedüründe birkaç risk bulunmaktadır, bu risklerin büyük bölümü standart saç ekimi işlemlerindeki risklerdendir. Verici bölgede oluşan kesikler bunlardan bazılarıdır. Bu kesikler saçlarla kolaylıkla gizlenebilirler. Bununla birlikte bazı hastalar FUE yöntemiyle sakal ektirmeyi tercih ederek bu küçük kesik görünümlerinden de kurtulabilirler.