İletişim: 0532 426 84 27

    Saç Dökülmesi

    Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

    Günümüzde erkeklerin, kadınlardan daha çok saç dökülmesi yaşadığı bilinmektedir. Her ne kadar erkeklerde bölgesel kellik gibi bir sorun olsa da, saç dökülmesi sorununu kadınların da yaşadığını ve kadınlarda saçların daha çok zayıflama yoluyla döküldüğünü söyleyebiliriz. Saç dökülmesi nedenleri kısa veya uzun süreçlerde yaşanabileceği gibi genelde sorunun kaynağı olarak vitamin eksikliğini göstermek mümkündür. Bununla birlikte kişilerin geçirdiği hastalıklar da saç dökülmesi sorunlarına yol açabilmektedir. Genelde hastalığın geçmesinin ardından saç dökülmesi sorunu da durmaktadır. Kişiler hastalıklarının son bulmasının ardından eski sağlıklı saçlarına da kavuşabilirler. Pek çok senaryoda hem erkeklerde hem de kadınlarda gerçekleşen saç dökülmesi sorunlarına çözüm getirmek söz konusudur. Profesyonel bir saç ekim merkezi de size bu alandaki en son gelişmeler, araştırmalarla ilgili bilgi verebilir.

    Stres

    Kişilerin hayatlarında tecrübe ettikleri ameliyat, trafik kazası veya ciddi bir hastalık ve hatta bir grip gibi her türlü stres yapan durum geçici saç dökülmesine yol açabilmektedir. Stres ise sonuç olarak telogen effulivium adı verilen bir süreci tetikleyebiliyor. Saçların bir yaşam döngüleri vardır: büyüme süreci, hareketsiz süreç ve dökülme süreci bu süreçlerdir. Çok strestli bir süreçten geçtiğinizde, bu süreç saç döngünüzde şok etkisi yaparak, saçların daha zamanı gelmemesine rağmen dökülme evresine girmelerine yol açabilir. Saç kaybı yaşanan travma sonrasındaki 3 ila 6 aylık süreçte fark edilir bir hal alır. Bu türden saç dökülmelerinde sürecin bitiminin ardından saç da kendisini toparlayarak eski sağlığına kavuşacaktır.

    Hamilelik

    Hamilelik saç dökülmesine yol açan stresli süreçlerden birisidir. Ayrıca hormonal değişimlerin de bunda payı olduğunu söyleyebiliriz. Doğum yapmak kadınlarda güçlü bir etki yarattığı için hamileyken değil, doğumun ardından saç dökülmesi daha sık görülen bir sorundur. Hamileliğin üzerinden geçen birkaç ay sonrasında saçlar yine eski hallerine dönecektir.

    Vitamin A

    Aşırı miktarda A vitamini içeren besinlerin tüketilmesi sonucu vücutta bu vitaminin fazla depolanması da saç dökülmesine yol açabilmektedir. Kişiler A vitamini seviyelerini normale döndürdüklerinde saç dökülmesi duracak ve saçlar eski sağlıklı hallerine geri dönecektir.

    Protein Eksikliği

    Yeterli miktarda protein almamanız durumunda, vücudunuz saçların gelişme sürecinden kısarak protein harcamasını sınırlı hale getirebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli protein miktarının alınmaması durumunda bu süreç 2-3 ay sürebilmektedir. Protein açısından zengin balık, et, yumurta gibi besinlerin tüketilmesiyle protein eksikliği nedeniyle oluşan saç dökülmesi sorunlarına dur demek mümkündür.

    Erkeklerde Görülen Bölgesel Dökülmeler

    Günümüzde üç erkekten ikisi 60 yaşına kadar bölgesel saç dökülmesi sorunu yaşamaktadır. Bu türden bir saç dökülmesi hem genetik nedenlerden hem de erkek cinsellik hormonlarından kaynaklanır. Bu saç dökülmesi türünde tepeden açılmaya başlayan saç sonuçta kafada “M” şeklinde bir saç yapısı bırakmaktadır.

    Bu türden saç dökülmelerine karşı kullanılacak birkaç ilaç bulunmakla birlikte, saç ekimi seçeneği de bir diğer çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

    Kalıtımsal Saç Dökülmeleri

    Kadınlarda görülen androjenik veya androgenetik adı verilen saç dökülmesi temel olarak erkeklerde görülen saç dökülmesinin kadınlardaki versiyonudur. Ailesinde belirli yaşlardan sonra saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerde bu sorunun daha sık görüldüğü bilinmektedir.

    Erkekler gibi kadınlar da bu türden saç dökülmelerinde ilaçlardan faydalanabilirler. Üretilmiş bazı ilaçların bu konuda ciddi başarılar sağladıklarını söyleyebiliriz.

    Kadınsal Hormonlar

    Aynı hamilelik hormonunda meydana gelen değişimler gibi, doğum kontrol hapı kullanımına başlanması veya bu hapların bırakılması da kadınlarda saç dökülmesine yol açabilmektedir. Menopoz kaynaklı değişimler de zaman zaman saç dökülmesi sorunlarına yol açabilir.

    Doğum kontrol haplarından kaynaklı saç dökülmesi durumlarında kadınlar doktor tavsiyelerine göre hareket edebilirler.

    Kansızlık

    20 ila 49 yaş arasındaki kadınların 10’da 1’inde görülen demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu (kansızlığın en yaygın türü), saç dökülmesine yol açabilmektedir.

    Demir eksikliğini gidermek üzere alınan ilaçlar sorunu çözecektir. Saç kaybına ek olarak kansızlık sorunu yaşayan kişilerde, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt ve soğuk el ile ayaklar da görülebilmektedir.